green-card-hakkinda-sikca-sorulan-sorular

Green Card hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları. Yeşil Kart ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları.

Green Card (Yeşil Kart) Çekilişi hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Green Card, yabancılara (ABD Vatandaşı olmayan) ile onların eşi ve 21 yaşın altındaki evlenmemiş çoçuklarına; Amerika Birleşik Devletleri’nde süresiz olarak (ömür boyu) oturma ve çalışma izni verir.

Green Card, Permanent Resident Card(Daimi Oturma İzni) olarak adlandırılır.

Green Card, Türk vatandaşlığınızı devam ettirmekle birlikte, Amerikan vatandaşlık haklarının bir çoğuna sahip olmanızı sağlar.

Bu kartın özelliği, gerek devlet dairesi gerek özel sektör olsun, istediğiniz yerde çalışma hakkı ve dilediğiniz kadar oturma izni vermesidir.

Green Card sahibi olan herkes aynı zamanda kendi şirketini kurma hakkına sahiptir.

ABD’ye her yıl dünyanın dört bir yanından göçmen gelmektedir.

ABD, son beş yıl içerisinde kendisine 50.000’den az göç veren ülkelerden gelen insanların sayısını artırmak ve Amerikan nüfüsunu çeşitlendirmek amacı ile Green Card çekilişi düzenlemektedir.

Bu çekilişe hiç göç vermeyen ya da az göç veren ülke vatandaşları katılabilirler.

Genel ifadeyle, ‘fazla göçmen veren’ ülkelerde doğanlar bu çekilişe katılamazlar.

‘Fazla göçmen veren’ ülkeler; son 5 yılda birinci dereceden akraba, aile ve iş daveti adı altında Amerika Birleşik Devletleri’ne toplam 50000’den fazla göçmen veren ülkeler olarak tanımlanmıştır.

Amerikan Göçmenlik Bürosu (INS) her yıl ülkelere göre son 5 yıllık göçmen sayısını belirleyerek çekilişten çıkarılacak ülkeleri belirler.

Bu sebeple, çekilişe katılamayacak ülkeler seneden seneye farklılık gösterebilir.

Bu sayı her yıl değişiklik göstermektedir. Fakat genelde rakamlar birbirine çok yakındır.

Her yıl yaklaşık 50000 ile 55000 arasında kişi çekilişle Green Card almaktadır.

Çekiliş sonucunda yaklaşık 100000’den fazla kişiye kazandığına dair email yollanmaktaydı. 100000’den fazla kişiden sadece 50000 ile 55000 arasında kişi kartlarını almaya hak kazanmaktadır.

Amerika Hükümeti’nin 100000’den fazla kişiye kazandığını açıklamasının amacı ise; çekilişe başvuranların bir kısmının göçmen vizesi için kazandığı halde başvurmaması yada gerekli işlemleri yerine getirmemesi bunlara ilaveten; Eş, Çoçuk, İş ve Eğitim bilgilerinde gerçek bilgilerini beyan etmemeleri ve kazananların doldurması gereken formları eksik yada yanlış doldurmalarından dolayı diskalifiye olmasıdır.

2011 yılından itibaren kişiler kazanıp kazanamadıklarını kendileri internet üzerinden öğrenebiliyor.

Vizeler altı coğrafi bölgeye ayrılarak tahsis edilmiştir.

Amerika’ya az göçmen veren ülkelere daha çok vize verilecek, buna karşılık son beş yılda 50,000’den fazla göçmen veren ülkelerden başvuru kabul edilmeyecektir. Hiçbir ülke yıllık göçmen vizesi sayısının %7’sinden fazla Green Card alamaz.

Bölgelere göre vize kotaları, Amerikan Göçmen Bürosu (INS) tarafından Göçmenlik Kanunu’nun 203. Maddesinin C fıkrasında belirtilen özel bir formüle göre belirlenmektedir.

Söz konusu altı coğrafi bölge:

AFRİKA: Afrika kıtasında bulunan bütün ülkeler ve kıtaya komşu ada ülkeler çekilişe katılabilirler.

ASYA: Çin, Hindistan, Pakistan, Filipinler, Güney Kore ve Vietnam hariç bütün ülkeler, Hong Kong ve Tayvan dogumlular çekilişe katılabilirler.

AVRUPA:
İngiltere ve bağlı devletler hariç tüm Avrupa ülkeleri (Kuzey İrlanda dahil) çekilişe katılabilirler.

KUZEY AMERİKA:
Sadece Bahama Adaları çekilişe katılabilir. (Kanada katılamaz)

PASİFİK ÜLKELERİ:
Bu bölgedeki bütün ülkeler; Avusturalya, Yeni Zellanda ve Papua Yeni Gine, Güney Pasifik’deki tüm ülke ve adalar çekilişe katılabilir.

GÜNEY AMERİKA, ORTA AMERİKA ve KARAYİPLER:
Kolombiya, El Salvador, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika ve Meksika hariç tüm ülkeler çekilişe katılabilirler.

Türkiye diğer ülkelere göre daha az göçmen verdiği için başvuruların olumlu dönme olasılığı diğer ülkelere göre daha yüksektir.

Türkiye’den Green Card Kazanan Sayısı

 Çekiliş Yılı

 Türkiye’den Kazanan Sayısı

DV 2015 3668
DV 2014 3972
DV 2013 1807
DV 2012 3077
DV 2011 2266
DV 2010 2826
DV 2009 2331
DV 2008 2188
DV 2007 1418
DV 2006 1357
DV 2005 1803
DV 2004 2343
DV 2003 1629
DV 2002 1153
DV 2001 1011
DV 2000 1368

 

**Bu sayılar tekil sayılardır. Kazananların aileleri dahil değildir.

Green Card, size Social Security Number (Sosyal Güvenlik Numarası) alma hakkı verir, bu sayede Amerika Birleşik Devletleri sınırları içinde hem devlet hem de özel sektör kuruluşlarında çalışma imkanını elde etmiş olursunuz.

Green Card sahibi olan herkes mesleği ile ilgili veya değil istediği her işle uğraşabilir, isterse kendi işini yapabilir.

Green Card sahibi olan öğrenciler, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki okullarda Amerikan vatandaşlarına sunulan indirimli ücretlerle öğrenim görme hakkına kavuşuyorlar ve Amerikan hükümetinin verdiği burslardan da yararlanabiliyorlar.

Green Card sahibinin eşi ve 21 yaşından küçük çocukları da otomatik olarak aynı haklara sahip oluyorlar.

Evet. Başvuru sahipleri Amerika’da veya başka bir ülkede olasalar bile Green card çekilişine başvuru yapabilirler.

Başvuru sahipleri lise dengi okul mezunu olmalı ya da en az iki yıllık eğitim veya tecrübe gerektiren bir meslekte son beş yılın iki yılında çalışmış olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağlayamayanların Green Card çekilişine başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Bütün başvuru sahipleri, çekilişe katılmaya elverişli ülkelerin vatandaşları olmalıdır. Ancak bu kuralın iki istisnası vardır:

1) Eşi Çekilişe Uygun bir ülkenin vatandaşı olan bir başvuru sahibi; elverişli olmayan bir ülkenin vatandaşı olsa bile, eşinin uyruğunu kendi uyruğu şeklinde gösterip kendi vizesiyle birlikte eşinin vizesini de sunarak ve eşzamanlı olmak şartıyla Amerika’ya giriş yapabilir.

2) Çekilişe Uygun Olmayan bir ülkede doğan, fakat anne ya da babası aynı ülkenin vatandaşı olmayan veya o ülkede doğmamış bir kişi ebeveynlerinden birinin uyruğunu göstererek başvuruda bulunabilir.

Green Card başvuruları genelde her yılın Eylul ayı sonunda başlayarak Kasım ayının ilk haftasında sona eriyor.

Green Card başvuruları genellikle Nisan ya da Mayıs ayının ilk günü açıklanıyor. Kazanan talihliler yapılacak mülakat sonrası bir sonraki Ocak ayından itibaren Amerika’ya giriş yapabilirler.

Evet. Yasalara göre adaylar çekiliş için başvurularını her yıl yapabilirler fakat bunun o yılın başvuru döneminde olması gereklidir. Bir dönem için birden fazla başvuru yollayan kişiler sistem tarafından diskalifiye edilecektir.

Başvurular adayların kendileri veya başka biri tarafından yapılabilir.

Başvurunuza, eşinizi ve 21 yaşından küçük bekar olan bütün çocuklarınızı eklemelisiniz. 21 yaşından küçük ve bekar olan bütün çocuklarınızı (öz çocuklarınızı, eşinizin bir önceki evliliğinden olan çocuklarını veya evlat edinmiş olduğunuz çocuklarınızı) mutlaka başvurunuza eklemelisiniz.

Aile fertlerinizi başvurunuza eklemeniz ilerde sizinle birlikte gelmelerini gerektirmez. İstedikleri takdirde ülkelerinde kalabilirler. Ya da daha sonraki bir zamanda sizinle gelebirler. Eşiniz sizin başvurunuzda yer almasına rağmen sizden ayrı bir başvuruda bulunabilir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta yapılan iki başvuruda da ailedeki bütün bağımlılıkların belirtilmesidir.

Adaylar başvurularını kendileri gerçekleştirebilir veya başkaları onların yerine bu işlemi gerçekleştirebilir ve profesyonel yardım alabilir.

Başvuru kimin tarafından yapılırsa yapılsın sadece tek başvuru yapılmalıdır.

Kanun ve yönetmelikler gereğince bütün adaylar en az lise eğitimi ya da eşdeğerini almış veya geçmiş 5 yıl içerisinde en az iki senelik bir eğitim veya tecrübe gerektiren bir işte çalışmış olmalıdır.

“Lise eğitimi yada eşdeğeri ” başka bir ülkede Amerika’daki 12 yılı kapsayan ilk ve orta öğretimle kıyaslanabilir bir eğitim sistemini başarı ile bitirmek anlamına gelmektedir.

İş tecrübenizin onaylanması Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Bakanlığı’nın iş bulma ve eğitim idaresi tarafından yayınlanan meslekle ilgili ünvanlar sözlüğünün en son baskısına dayalı olarak yapılacaktır.

Eğitim ve İş Tecrübesini ispatlayan belgeler başvuru ile birlikte yollanmamalıdır.

Çekilişin kazanılması halinde yapılacak mülakatlar sırasında konsolosluk memuruna verilmelidir .

Çekilişe başvurmak için minimum bir yaş sınırı yoktur fakat en az lise mezunu olmak eğer değiseniz son 5 sene içerisinde toplamda iki senelik bir iş deneyimine sahip olmanız gerekmektedir.

Bütün dünyadan katılan başvurular bilgisayar programı aracılığıyla tamamen tesadüfi bir şekilde seçilmektedir. Her katılımcının şansı eşittir.

Başvuru döneminin sonunda bir bilgisayar sistemi gerekli diskalifiye işlemlerini yaptıktan sonra rastgele olarak her ülkenin belirlenen kotası içerisinden seçim yapacaktır.

2011 yılından(DV2012 Çekilişi) itibaren ABD hükümetinin Paper Reduction (Kağıt kullanımını azaltma) politikası gereği kazananlara hiçbir şekilde bildirim yapılmayacaktır.

Bundan önceki yıllarda başvurular seçildiğinde başvuru sahibinin adresine kazandığına dair mektup Kentucky Consular Center tarafından yollanmaktaydı.

Geçtiğimiz yıl çekilişe katıldıysanız ve Teyit mesajı Onay kodunuz (Confirmation Number) varsa kazanıp kazanmadığınızı, bu yıl 1 Mayıs tarihinden itibaren önümüzdeki yılın 30 Haziran tarihine kadar öğrenebilirsiniz.

Eğer başvurunuzu başka bir özel şirket yada kişi aracılığıyla yaptıysanız ve başvurunuz yapıldığında size Teyit Mesajı Onay kodunuz (Confirmation Number) verilmediyse hemen aracı kurumunuzdan onay kodunuzu isteyiniz ve bunun için kesinlikle bir ücret ödemeyiniz. Onay kodunuz toplamda 16 karakterden oluşur ve örneğin DV2013 çekilişine katılanların onay kodları 2013 ile başlar.

Green Card çekilişine katılmak ya da çekiliş sonucu kart alabilmek için İngilizce bilmek şartı aranmamaktadır.

Green Card aldıktan sonra Kamu veya sivil kurumlardan ücretsiz İngilizce eğitim alabilir yada bir dil okulunda indirimli olarak eğitim alabilirsiniz.

Evet. Devlet üniversiteleri Green Card sahiplerine indirimli ücret uygular.

Aynı zamanda Green Card sahibi olduğunuz için Amerikan hükümetinden burs ve kredi alma şansınız vardır. Ayrıca istediğiniz yerde çalışıp, geçiminizi sağlayabilirsiniz.

Bu durum şu anki öğrenci vizeleri ve çalışma ile ilgili kısıtlamalar karşılatıralamaycak derece de avantajlıdır.

Green Card sahibi olunca kendi işinizi kendiniz bulmanız gerekir.

Ancak, iş bulma kurumları, özel şirketlerden, okullardan yardım alabilirsiniz.

Buna ilaveten ücretsiz yayınlanan İş Bulma gazetelerinden şehrinizde iş fırsatlarını değerlendirebilirsiniz.

Green Card çekilişine başvuruda bulunmam gelecekte herhangi bir şekilde vize almamı engeller mi?

Hayır. Göçmen Bürosu’nun bu yönde herhangi bir açıklaması yoktur. Çekilişe katılmanın Amerikan vizesi almaya herhangi bir etkisi yoktur.

Amerika’da 500.000 USDlik yatırım yaparsanız ve Amerika’da istihdam yaratırsanız, (En az 10 kişilik) ABD’de yaşayan 1. dereceden yakın akrabalarınız (En az 10 yıllık bir süreç Green Card sahibi olabilirsiniz) varsa veya size iş verecek bir işveren mevcut ise (Bu işverenin Göçmenlik dosyalarını takip etmesi gerekli harçları yatırması şart ile ortalama bir kaç yıl sürüyor ve oldukça masraflıdır.)

Green Card sahibi olabilirsiniz ama size bir şirket sizi çalıştırabileceğini garanti bile etse, sizin yapacağınız işin hiçbir Amerikan vatandaşı tarafindan yapılamıyacağını ve sizin hiçbir Amerikan vatandaşının işini elinden almayacağınızı ispat etmek zorundadır.

Ayrıca Amerikan Vatandaşı biriyle evlenmeniz durumunuda Green Card’a eş durumundan direk başvurabilirsiniz.

Hayır. Çekilişi kazanmanız TC vatandaşlığınızı kaybetmenize yol açmaz.

T.C. pasaportu taşıyorsanız katılabilirsiniz.

Evet. Eşler ayrı ayrı başvurma hakkına sahiptir.

Eşler ayrı ayrı başvuru yaparak şanşlarını iki katına çıkarmış olurlar.

Eşlerden herhangi birinin Green Card kazanması halinde, diğeri de ona bağlı olarak aynı hakkı kazanacaktır.

Evet. Çekilişe katılmaya yeterli tüm aile fertleri ayrı ayrı başvuruda bulunabilirler.

Ayrı ayrı başvuruda bulunmak ailenin ve çocukların kazanma şansını artıracaktır.

Başvuru sahibi kendisinin, eşinin ve tüm çocuklarının (kanunen evlat edinilmiş ve üvey çocukları dahil olmak üzere), çocuklar kendisi ile ikatmet etmiyorlarsa dahi, yeni çekilmiş birer fotoğraflarını başvuruya eklemelidir. (Başvuru formuna dahil edilmeyen 21 yaş üstünde veya evli olan çocukların fotoğrafları başvuruya eklenmemelidir.)

Grup veya aile fotoğrafları kabul edilmeyecektir. Tüm aile fertlerinin fotoğrafları başvuruya ayrı ayrı eklenmelidir.

Katılımcının kendisinin, eşinin ve tüm çocuklarının (kanunen evlat edinilmiş ve üvey çocukları da dahil olmak üzere), çocuklar kendisi ile ikamet etmiyorlarsa dahi, yeni çekilmiş (son 6 ay içinde çekilmiş) birer fotoğrafları başvuruya eklenmelidir.

Grup veya aile fotoğrafları kabul edilmeyecektir.

Tüm aile fertlerinin fotoğrafları başvuruya ayrı ayrı eklenmelidir.

Fotoğrafların aşağıdaki şartlara uygun olmaması halinde başvuru iptal edilecektir:

Fotoğrafın Elde Edilmesi

  • Fotoğraf dosyası dijital bir kamerayla elde edilmiş olmalı ya da bir tarayıcı yardımıyla fotoğraf kağıdından dijital ortama aktarılmış olmalıdır.
  • Dijital ortamda boyut artırma ya da diğer değişikliklere ve/veya diğer düzenlemelere izin verilmez.
  • Fotoğrafın orijinal görüntü oranı muhafaza edilmelidir. (Hiçbir resmin uzatılmasına izin verilmez.)

Fotoğraf Düzeni ile İlgili Gereklilikler

İçerik

  • Katılımcının yüzünün tamamı, boynu ve omuzlarının görünüyor olması ve ön cepheden düzgün, gülümsemeyen ifade ve gözlerin açık olması ve kameraya yönelmiş olunması zorunludur.
  • Katılımcının vücudunun omuz aşağısındaki herhangi bir bölümü görünmemiş olmalıdır.
  • Fotoğraf diğer nesneleri ya da fazladan insan görüntüsü içermiyor olmalıdır.
  • Katılımcı fotoğrafta dikey olarak yerleştirilmiş olmalıdır.
  • Fotoğraf, katılımcının son 6 ay içinde çektirmiş olduğu yeni bir fotoğrafından alınmış olmalıdır.

Baş Pozisyonu

  • Katılımcı doğrudan kameraya bakmalıdır.
  • Başın, yukarı, aşağı ya da yanlara bakmıyor olması gerekir
  • Başın uzunluğu (başın üzerinden saçı da içine alacak biçimde çene altına kadar) toplam resim uzunluğunun %50’si ve %69’u arasında olması gerekir. Gözün uzunluğu (resmin altından göz düzeyine kadar ölçeklendirilmiş) resmin uzunluğunun %56’sı ve %69’u arasında olmalıdır. Aşağıdaki şemada doğru ölçülerde oranlanmış boyutlar gösterilmektedir. Aşağıda standartlara uygun olan fotoğraflara örnekleri görebilirsiniz.

GREEN CARD ÖRNEK FOTOĞRAF
green-card-lottery-sample_photo

Green Card başvurusunda medeni halinizi doğru olarak vermeniz gerekmektedir. Başvuru formunda evli iseniz eşinizin ve 21 yaş altı çocuklarınızın bilgileri de alınır. Kazanmanız durumunda başvuru formunda bilgileri bulunan aile bireyleri de kazanmış sayılır.

Eşiniz ve 18 yaş üzeri çocuğunuz adına ayrıca başvuru da yapabilirsiniz. Bu sizin kazanma ihtimalinizi arttıracaktır. Eşiniz kazanırsa sizde kazanmış sayılırsınız ama çocukların kazanması durumunda ebeveynler bir hak elde edemezler.

Kazandığınız andan itibaren 6 aylık bir geçiş süresi olacak bu 6 ay içinde evlenir ya da çocuk sahibi olursanız haklarınızdan eşiniz ve çocuklarınız da yararlanabilecektir.

Sadece Amerikan Hükümeti’ne bunu bildirmeniz ve ek bir işlem yaptırmanız yeterli olacaktır.

Fakat Green Card’ınız garantilendikten sonra evlenir ve çocuğunuz olursa onların Amerika’ da yaşama hakkını alabilmeleri için 3 yıldan 4 yıla kadar beklemeleri gerekecektir.

Green Card çekilişiyle ilgili olarak bir Amerikan şirketi veya danışman tarafından aldatıldığını düşünen kişiler yerel müşteri haklarını koruma kurumlarına ya da Amerika’da bulunan Federal Ticaret Komisyonu’na (Federal Trade Commission- FTC) başvurabilirler.

İnternet’ten şikayette bulunmak için on-line şikayet formunu burdan bulabilirsiniz.

Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) ücretsiz 1-877-FTC-HELP (382-4357) veya ücretli (202) 382-4357 ya da (202) 326-2502 telefonlarından da ulaşılabilinir.

Posta adresi ise:
Consumer Response Center,
Federal Trade Commission
600 Pennsylvania Avenue,
N.W. Washington D.C 20580

(FTC’nin telefonu şikayet bildirmek içindir, Green Card çekilişi hakkında bilgi alınamaz)

Green Card Başvurusu Amerika Birleşik Devletleri Resmi Göçmenlik Bürosu web sitesinden yapılabilir.

ABD Resmi sitesi üzerinden Green Card Başvurusu yapan kişiler her hangi bir ücret ödemezler. Tüm bilgilerini eksiksiz doldurmaları yeterlidir.

Bu başvurudan sonra size yine aynı web sitesi üzerinden bir konfirmasyon numarası verilir. Bu numara mail adresinize yollanmaz. Sonuçlar açıklandıktan sonra yine bu numara sayesinde online olarak green card kazanıp kazanamadığınızı kontrol edebilmeniz mümkündür.

Başvurunuz yapıldıktan sonra ekran görüntüleri ve konfirmaston numaranızı yukardaki gibi görebilirsiniz.
Başvurunuz yapıldıktan sonra ekran görüntüleri ve konfirmaston numaranızı yukardaki gibi görebilirsiniz.

Green Card konfirmasyon numarasının başında bulunan ilk 4 hane hangi yıl için başvurunuzun yapıldığını belirtmektedir.
Green Card konfirmasyon numarasının başında bulunan ilk 4 hane hangi yıl için başvurunuzun yapıldığını belirtmektedir.